26 de gener 2010

INTROMISSIONS I ACCIDENTS DE TRÀNSIT (I)


Ni sóc expert semiòtic ni tinc estudis de periodisme. Però sí que considero que encara tinc un cert sentit comú. I començo a estar una mica (força) tip de la baixa qualitat i nivell d'autoexigència en moltes de les notícies que els mitjans donen i sobretot, com les donen.

En aquest cas he arribat al límit per l'enèssima vegada que sento una notícia en els següents termes: "Aquest passat cap de setmana (dies 23-24) ha estat fatídic a Catalunya ja que hi ha hagut 11 morts a les carreteres, dos dels quals anaven sense cinturó de seguretat".

Bé. Exactament, què aporta saber que dos anaven sense cinturó de seguretat? Intueixo que del que es tractaria és de fer la gara-gara a l'Administració que ens imposa que hem d'anar amb cinturó de seguretat i que s'entesta en demostrar-nos que no portar-lo és perillosíssim i potencial causa de mort en cas d'accident de circulació.

Ara bé, si la notícia es limita a això i no tenim més informació, un observador extern aviat arribarà a la conclusió que si d'11 morts 2 no en portaven, això vol dir que 9 dels morts sí portaven cinturó....cosa que implica, doncs, que si hi ha més morts amb cinturó que sense, potser és que és més segur no portar-ne!

No, no és ni demagògia ni vountat de polèmica. Només de sentit comú. On està la notícia quan ens diuen que "2 dels morts no portaven cinturó lligat"? O per què no ho diuen al revés: "11 morts, dels quals 9 portaven el cinturó lligat"?

Crec que tot plegat ve d'aquest asfixiant estat del políticament correcte, del dir el que toca i sobretot, d'aquesta actitud dels mitjans de no voler contradir els missatges institucionals que pretenen adoctrinar-nos: enlloc de reflexionar es limiten, probablement, a rellegir un comunicat de premsa enviat per les autoritats de trànsit que amb l'excusa que pretenen posar de manifest el terrible que és anar deslligat, cauen en una absurditat contradictòria per fer la seva campanya.

Els 11 morts poden ser notícia. Que 2 anessin sense cinturó, no. Que no ens enganyin. Ningú ens assegura que si l'haguessin portat no haguessin mort també, com els altres nou.
I aleshores què?

3 comentaris:

  1. Crec que aquí t'equivoques. Suposant que en els accidents haguessin concorregut exactament les mateixes circumstàncies, els dos morts que no portaven cinturó potser haurien mort igualment o potser no. No ho sabem. On realment falta la informació és en les causes dels accidents (velocitat, distracció, alcohol, imprudències...). I penso que no es fa prou encara per conscienciar dels perills d'una conducció irresponsable. Si això consideres que és adoctrinament, doncs em sap greu.

    ResponElimina
  2. Ep Carles, ben trobada la reflexió. Sovint es diuen coses d'una tirada, de forma irreflexiva i, llavors, tal com apuntes poden dir-se absurditats amb la millor de les bones intencions. Amb tot, la info de 2 paios sense cinturó també té un altre valor informatiu: vol dir que quasi el 10% dels accidentats, no en portaven... i això indica el grau de perill públic al volant 'sueltu' que hi ha!

    ResponElimina
  3. Jo em conformaria si la info de trànsit fos més acurada. Penso que tenen una plantilla que cada dia repeteixen. Sovint circulo per llocs on suposadament hi ha embús, que realment es circula bé; llocs d'aturada total que no n'han informat. Com diria en Bassas, la info del trànsit "necessita millorar".

    ResponElimina