26 de febrer 2010

I AL COMUNICADOR, QUI EL CONTROLA?


Ràpidament, i perquè ahir el conductor de El Món a RAC-1 va aconseguir treure'm de polleguera i avui va pel camí...
Certament els mitjans de comunicació s'han (auto)erigit com el quart poder del nostre sistema democràtic (4t en sentit cardinal, en ordinal per importància ells es consideren el 1r, és clar...). Tant hi fa que sobretot des de Montesquieu (o Rousseau o Locke) la divisió del poder de l'estat es formuli compartit entre l'executiu, el legislatiu i el judicial. Sort tenim, a Déu gràcies!, del poder que per sobre del bé i el mal controla que l'imperfecte equilibri dels altres tres es mantingui: el comunicador, aquest gran garant de les llibertats gràcies al qual, no es comet cap excés...

Sí, ja, però i al periodista qui el controla?

Mentre els altres 3 mantenen un pols imperfectament equilibrat, però regulat al cap i a la fi, el periodista és lliure de dir el que vulgui i quan vulgui i pobre dels altres qui vulgui portar-li la contrària!

Em molesta, aquest és l'origen, que cada matí, a les 8.00h, m'hagi de despertar escoltant l'opinió d'algú a qui escolten 400.000 persones i la qual no és rebatible. Un governant o un legislador, també pot tenir uns micròfons a l'abast per fer-se sentir (sovint no més de 20 segons, però fer-se sentir al capdevall); ara bé, sempre sota la mirada sospitosa de qui el controla, el periodista, el qual pot preguntar-contradir quan i com vulgui. I això és bo.

Però i a aquest periodista? qui pot preguntar-li res o reprendre'l? Parla des del seu altar, els seus 3 minuts de glòria diària en què digui el que digui, allí quedarà, paraula de Déu.

I quan això és inofensiu, aquí pau i després glòria. Però quan el que diu no fa més que contribuir a generar més desafecció, a amplificar els tòpics o és preocupantment populista...

17 de febrer 2010

INTROMISSIONS I ACCIDENTS DE TRÀNSIT (iII)

En el seu moment, i fa molts dies (mals inicis per a un bloc!), ja vaig titular aquesta entrada amb una primera part perquè comptava fer-ne una segona.
De fet, algú dels qui ha deixat un comentari (i que sigui cosí meu és casualitat...) coincideix precisament amb el que volia afegir en aquesta segona part.

Evidentment que és bo voler evitar hi hagi morts en accidents, però millor és inclús voler minimitzar hi hagi accidents; i mai farem prou per a intentar-ho.
Però el que pretenc manifestar aprofitant la inevitable vaguetat de les estadístiques, és que em sembla que no estem enfocant bé les accions.

En aquest sentit, el portar o no el cinturó lligat, ni evita ni preveu cap accident. És un element reactiu, a posteriori, no preventiu. És més un element de mentalitat economicista (cada persona amb lesions en un accident costa molts diners) que no de voler de debò prevenir i evitar accidents. I d'aquí el fet que el consideri intervencionista. Portant-ho a l'extrem: el decidir si vull arriscar-me o no que en cas d'accident m'hi vagi la vida per anar o no lligat hauria de ser decisió de cada major d'edat. Però el fet que jo conductor porti o no el cinturó lligat, no serà mai ni un perill per als demés, ni potencial motiu d'accident ni causa de col.lisió.

Altra cosa és, i aquí és on cal actuar-hi amb fermesa, minimitzar i incidir sobre les causes reals, "actives", dels accidents: l'alcohol i drogues, l'excés de velocitat, les distraccions per parlar amb el mòbil a la mà, deficiències mecàniques i de pneumàtics dels vehicles i mal estat de les vies de circulació.

Aquí sí cal incidir-hi, aquí crec està ben justificat l'intervencionisme; perquè ja no només és la vida del conductor la que està en joc sinó la dels demés que hi convivim. Ja no és una qüestió reactiva, de què passa en cas d'accident (com un airbag, una xapa gruixuda o un cinturó cordat) sinó de com prevenir-lo o evitar-lo.

-----------------

És clar que això ens obriria un altre debat molt interessant però que deixarem potser per més endavant: realment hem d'exigir a qui té un carnet per portar vehicles que sàpiga CONDUIR (Dur alguna cosa a algun lloc dirigint-la i vigilant-la) cosa que qualsevol infant amb un videojoc ja sap fer, o que sàpiga CIRCULAR?